Yamaha FZ150i 2014 Di Lancarkan - Inovasi Gaya (Indian Style?)

Yamaha FZ150i

Merupakan model terkecil dalam siri keluarga FZ yang cukup popular di seluruh dunia. Wakil Yamaha Malaysia, Hong Leong Yamaha Motor Sdn Bhd secara rasmi melancarkan model streetnaked FZ dengan gaya terbaru ( Indian looking?) Yamaha FZ150i 2014 oleh Pengarah Urusan Hong Leong Yamaha Motor, Mr CH Ng di Sunway Resort & Spa Hotel, Kuala Lumpur.

Yamaha FZ150i

Yamaha FZ150i 2014 masih mengekalkan enjin empat lejang 150cc SOHC 4 injap, sejukan cecair dengan suntikan bahan api mampu menghasilkan kuasa 16 hp dan 14.5 Nm tork dengan casis Deltabox kukuh namun ringan menyokong kuasa enjin yang di kawal dengan baik melalui sistem transmisi gear 5 kelajuan, yang turut di pertingkatkan untuk memberi lebih prestasi dan kecekapan seiring dengan inovasi gaya yang di tonjolkan.

Yamaha FZ150i

Dengan "Inovasi Gaya" sebagai trademark utama, FZ150i baru menampilkan ciri yang lebih sporty seperti fairing hadapan dan lampu ekor yang di reka semula, cover dan undercowl rekaan serba baru, bentuk tangki petrol yang sporty, suis kunci pengatup dengan sistem utama 2 track, meter digital, tayar tubeless belakang yang lebih lebar dengan rim rekaan terbaru dan sistem brek cakera belakang.

Yamaha FZ150i

"Seperti sebelumnya ia berada pada kedudukan di sasarkan pada penguna motosikal baru dalam segmen ini dan juga sebagai langkah untuk ke pasaran kategori yang lain. Ia menyediakan satu pilihan baru untuk pelanggan yang mahu motosikal yang inovatif , bergaya dan premium." Ulas Mr CH Ng.

Yamaha FZ150i

Yamaha FZ150i 2014 di jual pada harga RM 8538.00 (Harga tidak termasuk cukai jalan, insurans dan nombor plat dan harga hanya di semenanjung Malaysia sahaja) dan boleh didapati di semua wakil sah pengedar Yamaha seluruh Malaysia. Sekarang anda tak perlu ke India untuk melihat model Yamaha FZ di sana, mahukan seperti Indian Looking Yamaha StyleFZ150i jawapanya. Sumber

Yamaha FZ150i

Yamaha FZ150i

Yamaha FZ150i

Yamaha FZ150i

Yamaha FZ150i

Yamaha FZ150i

Yamaha FZ150i

Yamaha FZ150i

Yamaha FZ150i

I'm Big Fan Of Motorcycles

89 comments

bile agak-agak sampai ke kedai eh motor ni.

ok.. untuk model kali ni aku bagi 8/10.. not bad..
patot model YZF R15 tu pun bawa masuk sini.. baru meriah sket..
tapi ok la ni dengan penambahbaikan dari model lama dan juga kuasa pun ditingkatkan sedikit.. ok dah ni...

YZF R15 tu mmg terbaik... bile eh agak2 masuk mesia... harga kt indon dklm 28 juta RP, kt cini agak2 bape plakk....adoiiii ...mmg nk amik 1 wat pki pg balik keje...nk amik LC cm bosn plakk.....

Ok la lebih menarik dari model fz yang lama..yzf r15 terbaik..

utk pminat2 yamaha fz150i d nasihatkan jngan tergesa-gesa mbeli model baru nie, tunggu dlu.! sbab pasti akan ada penambahan spec pada model nie.....begitula prmainan bisnes mreka akan m'buat tarikan utuk keuntungan.....manala tau 2015 keluar model r15.??

Dah ada di pasaran tu bro, cuba jengah2 kedai motor mesti ada

betul tu bro, komentar terbaik

yang tu tak pasti, kebiasaan market tumpu pada indonesia sebab lagi besar. so malaysia ni akan jadi 3rd market di asean

sama tapi tak serupa tu

kemungkinan tu ada bro

Salam sayang kepada anda semua..alhamdulillah.. sedang dalam proses pemilikan dan pendaftaran,,, syukur ke hadrat Ilahi.. :-)

hati2, tenang, ceria dan bertimbangrasa di jalanraya dan di mana jua kita berada

Wasalam, tahniah, terima kasih atas ingatan untuk semua

Tak larat nak tukar moto dah...

pakai je moto yang ade sekarang :-)

setuju bro..aku pon ingt nak beli tapi tgu dlu mungkin akan masok yg bru pada masa kan dtg..Biz punye permainan mmg cam ni

Setiap tahun akan ada model baru, just wait n see je

salam, bro sape2 dah gne fz model baru ni boleh x share experience korg kat cni. aku ingat nk angkat moto ni since aku xde moto lg. x larat dah nak bwk kriss keturunan 10 tahun. hahaha. please? may Allah bless us..

Wasalam, setuju dengan pendapat lu tu, mohon rakan2 yang ada pengalaman boleh share di sini

xsabar nk g amik.... prosesnye lma sgt... da 3 minggu... tp smua da lulus da... sabar2... apa2 pn alhmdulillah... ^_^

Tahniah to saudari ena, yang penting jaga maintanance motor sebaiknya, tunggang dengan cermat dan ingat yang tersayang

Rsenya sesuai x gne motor ni untuk long distance??
1 agy, ade khabar angin yg mngtekn motor yamaha fz ni lbih save minyak drpd motor yamaha yg lain..btol ke??

Sangat sesuai bro, kerana save minyak tu yang antara model jadi pilihan untuk long distance

alhamdulillah.. memang fz150i 2014 ni berbaloi.. rujuk majalah roda2 julai 2014 :-)

puas hati..

Terbaik bro, yang penting pandu cermat jiwa selamat dan yang penting ingat orang yang tersayang

so far aku dah pakai dari bulan 5 hari tu... selesa utk perjalanan masuk ke kl time sibuk, pick-up pun sedap... speed blh cecah dlm 135 km/h(ni try dari bandar seri putra - tol sungai besi)... minyak kalau full tank, dlm rm20 - rm25.. boleh cecah 400km kalau bawak steady je.. (kire speed dlm 90 - 100km/h).. tapi kalau full speed, aku try balik dari bandar seri putra ke penang (jarak dlm 400 km) dlm 260km dh kena isi semula, sbb minyak dh kelip2... lagi satu, kalau indicator minyak dh kelip2 dkt digital bar tu, paling jauh aku pernah try boleh pg dlm 40km... lebih x brani, takut nnt kene tolak.. haha...

utk part handling, so far, aku bawak dlm 120km/h sedap lagi la... xde gegar kuat... kire masih selesa... cornering, aku brani ambik 90km/h time kluar dari tol bandar seri putra... corner die x la tajam sgt, tp try sendiri la... sedap time corner, tapi pastikan jalan kering.. kalau jalan basah, turun 90km/h, tayar akan rasa skidding n berkemungkinan boleh jatuh... so hati-hati..

itu ja review aku so far... harap membantu...

Thanks bro, maklum balas beginilah yang sangat2 di alukan, jadi terbukti fz150i antara mesin terbaik 4lejang 150cc dan ekonomikal.

Nak tanya kawan² semua... Antara lc gan fz yg mane lebih better dan bagus?
Fz ada speed cut x?

Salam, nk tanya antara lc dgn fz yg mane lebih mantap?fz ada speed cutter x?

susah juga nak buat compare sebab dua jenis model berlainan kelas,lc lebih kepada cub, fz lebih kepada sportsbike, model2 baru memang banyak speed cut

Moto nie sangat bagus kawan saya kata bike nie ade ciri ciri superbikes macam ducati monster ade ciri macam super neked bmw s1000r dan ade ciri KTM duke jadi saya
Akan beli moto ni secepat mungkin saya harap ade kedal yang jual moto nie pada harga
Murah manpu beli saya dah lame tunggu moto Macam nie harap harap bike ni masih di jual dengan harga murah okay bye

Saya akan beli superbikes nie harap harap ade kedal yang jual bike nie pada harga murah
Dan manpu milik

ni salah satu model sportsbike yang bagus untuk mula belajar, yang penting pandu cermat jiwa selamat ok

Salam Kawan2

Kalau nak salin FZ 150i 2010 lampu bulat dengan yang baru nie FZ 150i 2014 boleh ke?

boleh, sebab casis sama, mungkin sedikit modify pada braket fairing

Tuan Adi Arena

Terima kasih atas maklumbalas :)

macam best je moto Yamaha FZ150i ni..
Tengah survey gak utk present wat suami tersayang..

motor ni overall memang bagus, antara model terbaik yamaha di pasaran. sesuai utk di bawa ke tempat kerja atau beriadah di hujung minggu

bro ade cover x untuk moto ni..
aku x berapa minat moto naked ni..
tp klau ade cover aku on je bia naked..
B-)

ada versi r15, search kat blog ni ada

harga kat atas just basic je kan..lau harga termasuk no plate, insurans n road tax brape ek

bergantung pada jenama insuran yg bos ambil, nak lagi bagus ambil dengan takaful malaysia, jika setahun tiada claim kemalangan boleh dapat 15% money cashback.

brape harga termasuk daftar smua 2 bro...

Ni kalau beli guna loan...brapa downpayment, monthly, etc. Saya ni first time nk beli motor sndiri ni.

bergantung pada kemampuan individu bos, ada yang zero payment tapi lama la ikat bayaran tahunan, jika lagi besar payment lagi pendek ikat tahunan

Saya baru pakai 4 sejak 4 hari lalu..prestasi memang memuaskan..top sped 135....minyak jimat..memang berbaloi beli..

motor ni memang sangat sesuai untuk kegunaan harian terutama ulang alik bekerja

Area sp ade pasang half fairing x utk fz?

Kalo saya nk trade in dgn 135lc 5speed thn 2012 rasa mothly berapa ye?

saya jarang nampak motor yamaha YZF R15 ada di kedai motor yamaha . saya selalu jumpa LC je . Kenapa eh ? Nak tanya je sebab saya mmg minat R15

memang ada ura2 YZF-R15 akan di pasang di sini, tapi masih belum rasmi dar HLYM sendiri.

Assalam..sy nie bru first time nk bli moto...sy minat model Yamaha Fz.. nk tnye harga Fz lama dan baru bgi thun 2015 nie brape eak?? Stu g nk tye, pembekal utama Yamaha Fz di Kelantan kt mane eak??

Dah berguni yamaha fz aku tapau ngan belang aku , termasuklah model yg baru ni ^_^

dohc vs sohc, memang dohc lagi power bro, kena cari tandingan yang sama specs baru adil hehe

nk tny.. mto ni bt despacth ok x? teringin plak nk despacth pkai mto besar.. hehe

ok je bro, lagi pun model ini dalam kategori save minyak juga, performance pun bagus.

bro. saye bru jer ambik mto ni . meter barru dlm 400km. tpi saya dah bawa melebihi110km/h . nnti lau 1st service ada kerosakan engine ke ? baru nk blajar pasal moto hehehehe

tak ada masalah bro, kalau mesin baru dari pengalaman admin, admin akan terus tukar minyak 4t baru lepas tu gunakan macam biasa sampai waktu servis pertama.

terima kasih info bro .

fz150i model baru memang puas hati lah . saya dah buat test degan 125zr dan lc 135 gp edition, ternyata top speed fz memang laju . sapa kate fz xlaju ? meter 125zr dah 170km tapi meter fz baru 125/135km tuh pun boleh pergi lagi . terngaga 125zr hahaha ! jimat minyak long distance memang terbaik. cornering pun sedak macam superbike . yang baru nk belajar superbike , memang patut beli fz150i yang baru .

kena cara joki jadi jer tu bro

bro kalau pakai full face dengan fz baru ni ad cun tak ? tengok fz ni ala ala superbike/nakedbike .

Saya dah guna fz150i lebih sebulan. Odometer kini 1150km. Injin lancar, pick up pantas, test dihighway, top speed 142kph. Ride safe.

lagi bagus, safety first

Salam. Saya baru booking fz. Nak tnya, knp perlu tukar minyak 4t sedangkan minyak baru lg?

top speed fz saye 120km/h je . asal orang lain 140 - 150 km/h ...... berat 70 je ? time bawa 100km/h pun dah rasa bergegar . aduiii2

dari pengalaman sendiri, minyak 4t itu agak cair, mungkin mesin telah di uji sebelum di keluarkan, so tak apa pun jika tukar minyak 4t lebih awal, lagi bagus

bergegar bahagian handle depan? dah cek keadaan motor sebelum bergerak?

ye bro . dah check semua dah . kadang2 ok kadang2 bergegar skit

salam bro fz150i ni ada cut off ke ? nk buang cut off macam mana ?

tak pasti sistem cdi fz ada cut off atau tidak, kebiasaan model baru banyak ada cut off

Antara Model terbaik di kelasnya. Memang praktikal bagi penggunaan ke tempat kerja.

top speed dapat 120 sahaja .

Mmg terbaek...review dr team indo compare still leading, antara CBR150, Belang150, dgn LC150...fz ttp depan. Genap setahun dah guna.

Dr kl kawan p baling kedah, 2 kali je isi, xigt berapa duit.. Dr kl ampang isi penuh 12liter rm25 lbh kurg, balik jb isi sekali +rm10 je ckup syarat...Total 336km lebih kurg 30ringgit siap balance 2 bar lg dgn harga myk dah naik ron95 rm2.05. Sproket semua stdard lg, enjin melahu tinggi.

Utk ride mmg FZ lebih bagus, tayar besar, speeding body berat, steady, body DeltaBox TZM. minyak save mmg champion, cuma xda bakul. Cut pd RPM 10,500 bukan pd speed, spy xmasuk kwsan 'merah' jd xda masalah pn. Sy guna genap setahun, roadtax baru mati. Kepuasan masih rasa mcm baru.
Ride KL-JB 4kali, Ride JB-Baling Kedah 2kali.
Topspeed Genting Sempah otw Gombak, 143kmh(digital) berat kereta, dlm 160kmh++ meter 125z. GPS detect speed 144.9kmh.
Pickup kawan boleh saing dgn KLX150 Scrambler Kawasaki, gear 3 masuk 4 dah start tiggal makin depan.
Topspeed nk dpt lmbat sikit, sprocket std. Rintangan angin pn tggi...kena kacung/tunduk/rocket. Sekian.

FZ mantap lg...xpnah lg mngecewakan kawan, walaupn masih std.

Awak std lg ke? Klo std,, pastikan FZ tu dah sampai topspeed, meternya 143smpi RPM cut. Nak tahu gak ngan Belang camner sbb blm pnah set. FZ yg baru ni topspeed lambat. Sprocket std la..pape roger

Gegar yg mcmana tu ya, kna pastikan jgk. Kalau hilang2 tu mgkin masalah pd bearing handle kot..try claim warranty, bahaya tu biar lama2.
Lg satu topspeed kena rocket badan sbb angin rintangan tggi bg naked. Rpm cecah 10,500 cut br dpt topspeed yg sbnar. Kalau boleh rendahkan fork depan dlu, paras max, smpi handle bar je. Spy dpt grip lebih baik, pd gravity position motor yg lebih rendah.

Editor kalau boleh dptkn Detail Spec bg FZ150i ni sy amat hargai sangat2. Mmg susah nk dpt. detail sampai ratio gearbox skali...hehehe

Bos adakah keluaran FZ150i berbeza untuk setiap tahun kalau berbeza bagaimana dengan keluaran tahun 2015 dan 2016 ?

hadiah bg kwin lagi satu la , bru syg suami nama nya

saya sudah guna fz150i terbaru ni ..rasa puas hati,fuel consumption pun ok.. paling best kalau moto masuk koner(saiz tayar 110/70/17 depan & 140/70/17 belakang) npk tegap sikit dari pandangan belakang.hehe

Saya sekarang pakai wave125 tahun 06, pasang hasrat nak bertukar motor.. Nak dibandingkan dgn motor sekarang, berbaloi ke kalau saya ambik fz150 ni? Saya pakai motor untuk commute dari rumah ke universiti, mungkin juga akan pakai lama sampai kerja..

Mmg berbaloi utk pkai lama..myk jimat, jln jauh pn sedap tank besar. Janji jaga minyak hitam..cumanya std keluaran ada problem piston ring, mkn minyak hitam. Seminggu sekali kena chek atau topup.dah setahun setengah guna, 20,000 km berjalan, masih mantap. Buat masa ni blm pernah overhaul, cuma minor je mcm betri kong.

Salam...nak tanya..harga fz full spek berape yer....nak ambik cash


EmoticonEmoticon